блог за музикална критика на Екатерина Дочева

По повод на едно конкурсно намерение

April 23, 2022

Забелязали ли сте, че навсякъде, където назначат нов директор, той решава да предприеме нещо различно, често драстично  – да му се запомни името, да видят хората, че не е избран напразно. Много често, за съжаление, различността се оказва нелепост. Защото не е резултат от самостоятелно и логично управленско решение, а по-скоро е конюнктурно съобразяване с някаква ситуация, създадена от някакви хора. Обикновено те заемат, постоянно или временно, ръководни длъжности в института, стоят по-близо до този, същия директор и имат възможност честичко да му съобщават за съществуващи или несъществуващи проблеми – обикновено все във връзка с техни лични амбиции. Чудех се в каква посока ще поемат изненадите от сравнително новия генерален директор на БНР Милен Митев, когото познавам откакто бе назначен в правния отдел на радиото, чийто ръководител тогава се казваше Ирина Величкова. И преди няколко дни разбрах за една наистина уникална идея – да се обяви конкурс за главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Че идеята не се е породила в главата на Митев съм абсолютно сигурна. Това може да го измисли само човек, на когото сегашният главен диригент не е удобен по различни причини (обикновено този вид неудобства не са професионално аргументирани, а свързани с лични отношения). И да внуши на генералния директор, че тъй като договорът на Марк Кадин изтича тази година, конкурсът е много удобен начин той да бъде сменен. Такива действия обикновено, по логиката на вертикалната структура на БНР, се предприемат от главата на съответния отдел, който в случая се нарича Музикална къща. От края на миналата година, след като предишният директор Галя Траянова почина, глава на тази структура, която обхваща музикалните състави и музикалната продукция на радиото отново, засега временно, е Теодосий Спасов. Очевидно е, че той не одобрява главния диригент на Симфоничния оркестър и е решил да го смени – чрез конкурсния инструмент. За причините се досещам, особено като хвърля поглед върху “експертния” състав, който Спасов изпоназначи в Музикалната къща. Именно разликата в равнището на експертизата между него и доведените приближени и това на главния диригент, струва ми се, е ключът към новото управленско решение, внушено на Митев.

Главните диригент по цял свят се назначават по преценка на интендантите или директорите на съответните музикални институти. В България – също. Конкурсите, които Министерството на културата организира и провежда са за директори на тези институти. А самите директори, по преценка, назначават главни диригенти на оркестрите, които ръководят. И поемат отговорност за това. (Сега не очаквам някой да ми каже как берлинските филхармоници избират диригента си – защото разликата в манталитета между тях и нашего брата е доста сериозна – особено по отношение на количеството работа и репетиционния процес. Този манталитет не се създава само с висока заплата.) Главният диригент обикновено е фигура с доказани качества, опит, способност да прецени какъв репертоар е необходим на оркестъра. Добре е той да има своите контакти с интересни солисти и диригенти, за да обогатява опита на оркестъра, който ръководи. Петгодишният престой на Кадин като главен диригент на СО на БНР има и своите високи и не толкова високи измерения. Но във всеки случай той, много преди да бъде поканен в радиото, се бе доказал като професионалист с близо 20-годишен опит на главен диригент, който преценява репертоар, солисти, диригенти, търси нови имена, определящи в утрешния ден световната музикална практика, търси нестандартни решения и по отношение на репертоара.

С този конкурс отново се доказва, че в България всичко е възможно.  А и като оглеждам българските диригенти, които, знам, са абсолютно убедени, че са професионално годни за длъжността и сигурно ще участват в конкурса, засега не виждам по-добър вариант от сегашния главен диригент на радиооркестъра. Допускам, че ще се стигне и до там, на Кадин да му се съобщи, че и той може да се яви на конкурса. Колкото и обидно да звучи. Този, типично български сюжет скоро ще има своето развитие, защото комисията по конкурса вече се подбира. Допускам също, че до края на този сезон всичко в него ще се изясни.